Ендотелна дисфункция и коронарна болест

Обратно към Кардиология
  • Ендотелна дисфункция и коронарна болест
Стара ценa:
19.20 лв. с ДДС
Ценa:
19.20 лв. с ДДС
Статус
в промоция
Каталожен №
259179
ISBN: 9786191891351
Автор: Петър Николов
Издателство: Лакс бук
Година на издаване: 2019
Обем: 236стр.
Корици: меки
Бърза поръчка
Име
Телефон
Имейл
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Важно!!! С изричното съгласие за използване на вашите лични данни вие може да генерирате поръчка.
Съдовият ендотел се разглежда, като ендокринен, паракринен и автокринен орган, свързан с поддържане на съдовата хомеостаза. Общоприето е схващането, че началото на атеросклеротичния процес започва с дисфункция на ендотела. Ендотелът контролира балансираното освобождаване на различни вазоконстриктивни или вазодилатационни субстанции, регулира системите за коагулация и фибринолиза, както и отделя различни про- или противовъзпалителни медиатори, пролиферативни и антипролиферативни фактори. Пълното разбиране за ендотелна дисфункция включва генерализиран дефект на всички хомеостазни механизми свързани с функциите на ендотела.
Играейки важна роля за атеросклерозата, ендотелната дисфуннкция има отношение и към различните съдови локализации - коронарна, периферна, мозъчна.
Обект на монографичния труд е разкриването на сложните взаимодействия на ендотелната дисфункция и коронарната болест на сърцето. Имайки предвид, че исхемичната болест на сърцето има различни форми, то ендотелната дисфункция се преплита по различен начин с тях.
Монографията отделя голяма част за функциите на нормалния ендотел. От там се формулира сложното понятие и проявите на ендотелната дисфункция.
Специална част се отделя на начините за изследване на ендотелната дисфункция. Сама по себе си тя може да засяга както големите артерии, така и микроциркулацията. Изследванията на ендотелната дисфункция на големите артерии имат предимството да установяват функционални и структурни промени в тях. Промените в микроциркулацията трудно се визуализират и предимно се определят техните функционални отклонения. В клиничен аспект е от особена важност ла се на какво се дължи определи исхемията - големи епикардни съдове или микроциркулация. Опростено е да се отъждествява исхемията с коронарната стеноза или спазъм. В част от случаите промените в микроциркулацията могат да бъ¬дат водещи - микроваскуларна ангина, Такоцубо кардиомиопатия, “X” синдром, необстуктивни коронарни инциденти. Често срещано и сложно е взаимодействието между макро и микро-васкуларната коронарна ендотелна дисфункция. Това взаимодействие е почти задължително при острите коронарни синдроми, процесите на дестабилизация и оклузия на коронарния съд, както и при последващата реканализация и инвазивни процедури.
Ендотелната дисфункция е не само начало на атеросклеротичния процес, но и съпътстващо явление в следващите етапи на атеросклерозата и настъпващите и усложнения. Тя има отношение в целия процес на сърдечно-съдовия континиум: от началното съдово увреждане, през оформянето на атеросклеротичната плака, настъпващите усложнения до терминалния стадий. В монографичния труд има стремеж да се определи нейното значение за разнообразните клинични прояви и усложнения на коронарната болест.
Специално внимание се отделя на възможността за повлияване на ендотелната дисфункция. Подробно се разглеждат немедикаментозните и медикаментозни средства за нейното повлияване. Имайки предвид значението на ендотелната дисфункция за съдовото стареене и глобалното здраве се формулират факторите, които я предизвикват. Грижата за нормалното функциониране на ендотела минава през предотвратяване на рисковите фактори, здравословния начин на живот (диета, физическа активност), медикаментозната терапия.
Запитване за Ендотелна дисфункция и коронарна болест
Име
Фамилия
Телефон
Вашите изисквания и желания
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Кардиология

Издателства на медицинска литература

Последно разглеждани книги