Коронкови фрактури на постоянните детски зъби

Обратно към Стоматология
-7.14%
  • Коронкови фрактури на постоянните детски зъби
Стара ценa:
14.00 лв. с ДДС
Ценa:
13.00 лв. с ДДС
Статус
в промоция
Каталожен №
259008
ISBN: 9789549806922
Автор:Ани Белчева
Издател:ИК ВАПк
Година на издаване: 2009
Брой на страници: 133
Корици: мека
Бърза поръчка
Име
Телефон
Имейл
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Важно!!! С изричното съгласие за използване на вашите лични данни вие може да генерирате поръчка.
ОПИСАНИЕ
Инцизивните коронкови фрактури (ИКФ) са най-разпространените травматични увреждания на постоянните детски зъби, поради което са обществен здравословен проблем.
Тези травми представляват и една от водещите причини за спешните състояния в стоматологията. Инцизивните фрактури предизвикват както чисто физически, така и психологичен дискомфорт. Съпътствани са с болка, с нарушена дъвкателна функция и естетика. Това се отразява на качеството на живот и на социалните контакти на детето.
През последните години са налице обективни предпоставки както за нарастване, така и за определяне на инцизивните фрактури като социален проблем. Децата активно участват в контактни спортове, използват за игра все по-модерни съоръжения, продукт на високи технологии. Зачестяват автомобилните инциденти, при които има пострадали деца.
Физическото насилие над деца придобива също значими обществени измерения. В много страни се отчита редукция в епидемичността на зъбния кариес сред децата, а същевременно нараства разпространението на инцизивните фрактури, което ги прави сериозен проблем на детското орално здраве. Непрекъснатото усъвършенстване на лечебните подходи в денталната медицина се основава на създаването на нови материали и терапевтични техники.
Съвременните адхезивни системи и композитни материали позволяват на денталния лекар да предложи минимално инвазивно, функционално и естетично лечение на инцизивите с коронкови фрактури. Изискването за възстановяване на функцията и естетиката във фронта при инцизивните коронкови фрактури в условията на развиващия се детски организъм, както и предотвратяването на психологическата травма поставят пред денталния лекар редица предизвикателства, чието разрешаване тепърва предстои. Инцизивните коронкови фрактури са най-разпространените травматични увреждания на постоянните детски зъби.
Те представляват нарушаване в целостта на твърдите зъбни тъкани на зъбната коронка. Видовете коронкови фрактури се определят от последователното засягане на зъбните структури - емайл, дентин и пулпа. Граничен случай са коронко-кореновите инцизални фрактури, включващи част от цимента в областта на зъбната шийка. Като минимално травматично увреждане се регистрират пукнатините на емайла.
Поради факта, че съвпадат с развитието на зъбните структури в детска възраст, коронковите фрактури могат да повлияят цялостното формиране на зъба. В монографията е представена преобладаващата част от съвременните научни данни, тенденции и хипотези, отнасящи се за травматичните увреждания на постоянните детски зъби.
Прави се опит за интерпретиране и обобщение на информацията относно разпространението, класификациите, предразполагащите и рисковите фактори и лечението на инцизивните коронкови фрактури в училищна възраст. Въз основа на богатия научен материал се извеждат опорните точки за лечебен подход при травми на постоянните зъби.
СЪДЪРЖАНИЕ
Въведение
1. Класификация на коронковите фрактури на постоянните детски зъби
2. Епидемиология на инцизивните коронковите фрактури ( ИКФ ) на постоянните детски зъби
3. Клинични проучвания за разпространение на ИКФ
4. Етиологични фактори за ИКФ
5. Рискови и предразполагащи факгори за ИКФ
6. Проучвания на анамнестичните данни, клиничните, параклиничните изследвания на пациенти и зъби с ИКФ
7. Лечение на ИКФ. Пулпна защита
8. Възстановяване на зъбите с ИКФ чрез прикрепване на запазен зъбен фрагмент
9. Експериментални проучвание за Възстановяване на фрактурирани резци с прикрепен зъбен фрагмент
10. Възстановяване на зъбите с ИКФ чрез послойно композитно изграждане
11. Възстановяване на зъбите с ИКФ чрез вестибуларна композитна фасета
12. Заключение
Запитване за Коронкови фрактури на постоянните детски зъби
Име
Фамилия
Телефон
Вашите изисквания и желания
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Стоматология

Издателства на медицинска литература

Последно разглеждани книги