Практически подход при лечение на слъзния апарат

Обратно към Офталмология
  • Практически подход при лечение на слъзния апарат
Ценa:
16.00 лв. с ДДС
Статус
активен
Каталожен №
363303
ISBN: 978-954-621-242-9
Автор: Цветко Г.Христов
Издател: Реклама Пони
Издадена: 2010
Брой страници: 173
Корица: Мекa
Бърза поръчка
Име
Телефон
Имейл
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Важно!!! С изричното съгласие за използване на вашите лични данни вие може да генерирате поръчка.
Въпроса за лечението на заболяванията на слъзния апарат да¬тират от векове. Обръщало се е повече внимание за лечението на дакриоциститите. Що се отнася до слъзната жлеза някой автори са се стремили да намалят нейната секреция като са предлагали адено- томия, рентгеново облъчване, електрокоагулация на слъзната жлеза, инжекции спирт. Други са се опитвали да повлияят на сълзоотводни- те пътища прилагайки сондирането на слъзния канал. Заболяванията на слъзната торбичка са били известни от преди 4 500 години. Араб¬ските лекари още в VIII в. лекували Фистула на слъзната торбичка чрез обгаряне с нагорещено желязо и пробивали костта. Началото на XVIII в. се предлагало лечение чрез въвеждане на сонди чрез слъз¬ната точка на долния клепач в слъзната торбичка и последваща про¬мивка на слъзната торбичка. По-късно в XVIII в. се появила идея за създаване на анастомоза между слъзната торбичка и носната кухина която била изместена от методи насочени към разширение на слъз¬ния канал, като по-късно се стигнало до предложение при гнойно възпаление да се отстранява слъзната торбичка.
След отстраняването на слъзната торбичка се получавало посто¬янно сълзотечение и се стигнало до предложение на мероприятия за намаляване на сълзотечението до премахване на слъзната жлеза. Предлагали се както споменахме по-горе рентгеново облъчване на слъзната жлеза инжекции с спирт в слъзната жлеза (Taratin), елек¬трокоагулация на слъзната жлеза (П. Е. Тихомиров).
През 1904 г. ТОТИ - лекар по уши-нос и гърло от Флоренция предложил комуникация между слъзната торбичка и носната кухина. По-късно модификацията на операцията на Тоти по Dupuy-Dutemps и Bourguet се прилага по целия свят като се усъвършенства с различ¬ни модификации една от които е и извършваната от нас. В Русия има предложени модификация на К. X. Орлов, А. Тауми, Султанов. У нас модификация на дакриоцисториностомия се прави от Дж. Ангелов и Цв. Г. Христов. Н. Я. Похисов при отсъствие на слъзна торбичка прилага операцията каналикулориностомия, която с модификация и ние прилагаме успешно. Успешно прилагаме модификация при дакриоцисториностомия с приподигащ конец на предното ламбо на носната лигавица от предната стена на анастомозата. Ние предло¬жихме и дакриоцистоетмоидостомия която е по-лесно изпълнима, по-малко травматична и успешна. Сълзотечението, предизвикано отпатологични изменения в горната част на слъзните пътища е било предмет на многобройни изследвания на руските учени Н. Я. Похи- сов, П. Е. Тихомиров, Б. Л. Поляк от тях са разработени методи за хирургическо лечение при еверзия и дислокация на слъзните точки на долния клепач. Много различни операции и тяхната модификация са предлагани и от други автори. За успешното лечение на сълзоте- чението много важна роля играе установяването на патологичните изменения в слъзния апарат, явяващи се като причина на сълзотече- нието и прилагането на средства, основно хирургически, насочени към отстраняването им. Необходимо е добре да се знае паталогията на слъзния апарат, да се овладее методиката на изследванията и тех¬никата на хирургическото изпълнение. Лечението на заболяванията на слъзните пътища не трябва да бъде симптоматично, то трябва да произлиза от патогенезата на заболяването на слъзния апарат.
Подбуден от мисълта и необходимостта от едно практическо ръ¬ководство по въпросите на заболяванията на слъзния апарат и тях¬ното лечение се опитах да напиша тази монография и да обхвана повече от необходимите заболявания на слъзния апарат и тяхното лечение необходими на практикуващият лекар и така да запълня тази празнина на практическо ръководство по този раздел в нашата меди¬цинска литература.
Не претендирам за изчерпателност на монографията затова ще приема забележките и допълненията от читателите с благодарност.
Запитване за Практически подход при лечение на слъзния апарат
Име
Фамилия
Телефон
Вашите изисквания и желания
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Офталмология

Издателства на медицинска литература

Последно разглеждани книги