Средиземноморска петниста треска /Марсилска треска/

Обратно към Инфекциозни болести
  • Средиземноморска петниста треска /Марсилска треска/
Ценa:
20.00 лв. с ДДС
Статус
активен
Каталожен №
259064
Автори: ,Н.Попиванова
Изд.:Лакс бук
Год.на издаване:2006
ISBN978-954-9806-65-6
Мека корица
Обем: 267 стр .
.
Бърза поръчка
Име
Телефон
Имейл
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Важно!!! С изричното съгласие за използване на вашите лични данни вие може да генерирате поръчка.
Макар и не точно ситуирана по Средиземноморското крайбрежие, България вече две десетилетия е обект на Средиземноморската петниста треска, позната още като Марсилска треска. Заболяването ежегодно шества в ендемичните региони на страната и обхваща немалка част от населението. Пловдивският ендемичен регион може да се нарече ,,люлка” на Марсилската треска у нас, тъй като болестта е разпозната и описана най-напред тук през 1948 г. от изтъкнатия педиатър, инфекционист и световен учен проф. д-р Иван Вапцаров.
След повече от 20 годишно отсъствие Марсилската треска избухна с нова сила в страната в началото на 90-те години на XX в. и до ден днешен е актуална и сериозна инфекциозна болест, увреждаща здравето на десет¬ки хора, нерядко протичаща тежко, с множество компликации и понякога с фатален изход. Това обяснява защо заболяването събужда голям интерес не само сред инфекционисти и епидемиолози, но и сред почти всички меди-цински специалисти и представлява обект на проучвания в клиничен, пато- генетичен, терапевтичен и епидемиологичен аспект.
Почти 10 години след първата монография, посветена на Средиземно-морската петниста треска в Пловдивския ендемичен регион, обхващаща периода 1993-2003г. (Н. Попиванова. Средиземноморска петниста треска/ Марсилска треска (Изд. ИК-ВАП, Пловдив, 2006 г.), настоящата монография, обхващаща 20 годишен период (1993-2013 г.) допълва познанията, като проследява развитието на заболяването, съпоставяйки клиничните синдро¬ми в дветете фази - на бърз растеж и постепенно стихване на епидемиологичната вълна. Описанието на случаи, наблюдавани от авторите, автентичните илюстрации и споделяне опита от прилаганото лечение са в полза на медицинските кадри, срещащи се с това заболяване. Обзор за новостите в разпространението на рикетсиозите, патогенезата и терапевтичните насоки - достижения на учените от цял свят, внасят допълнителна полезна информация.
Надяваме се, че тази монография ще бъде от полза за инфекционисти, педиатри, дерматолози, интернисти, общопрактикуващи и др. лекари, които в своята практика неминуемо ще се изправят пред предизвикателството да диагностицират заболяването и вземат най-правилното решение за своите пациенти.
Запитване за Средиземноморска петниста треска /Марсилска треска/
Име
Фамилия
Телефон
Вашите изисквания и желания
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Инфекциозни болести

Издателства на медицинска литература