Физиотерапия при мускулно-скелетни дисфункции на долните крайници

Обратно към Физиотерапия и Рехабилитация
  • Физиотерапия при мускулно-скелетни дисфункции на долните крайници
Ценa:
45.00 лв. с ДДС
Статус
активен
Каталожен №
363317
ISBN: 9789547183520
Издателство: НСА - ПРЕС
Автор: Николай Попов, Даниела Попова, Таня Груева
Година на издаване: 2013 г.
Обем: 232 стр.
Корицa: мекa
Бърза поръчка
Име
Телефон
Имейл
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Важно!!! С изричното съгласие за използване на вашите лични данни вие може да генерирате поръчка.
Предговор
Уважаеми читатели,
От дълго време в българската научна литература съществува празнина по отношение съвременните методи за функционално възстановяване при мускулно-скелетни дисфункции на долния крайник. Преди да представим съдържанието на книгата, която държите в ръцете си, бихме искали да уточним две понятия.
Първо, в изложението, под физиотерапия разбираме прилагането на физикални фактори (лечебни упражнения, мануална терапия, естествени и преформирани физикални фактори и обучение в дейности) с лечебна цел, т.е. работата, която осъществяват кинезитерапевтите, рехабилитаторите и медицинските рехабилитатори в лечебната практика. Абстрахираме се от наложилото се в България с времето неправилно идентифициране на физиотерапията като прилагане само на естествени и преформирани физикални фактори.
Второ - под мускулно скелетни дисфункции разбираме всички нарушения във функцията на опорно-двигателния апарат, произтичащи от ортопедични или ревматологични заболявания, травми, обездвижване и др. В този смисъл материалът, изложен в книгата разглежда прилагането на физиотерапия при консервативно и оперативно лечение на ортопедични заболявания, ревматологични заболявания и травми, но следва насоките на Световната конфедерация по физикална терапия, определяща направленията във физиотерапията според развитите дисфункции, а не според медицинските специалности.
В първите три глави са разгледани общите принципи на прилагане на физиотерапия при мускулно-скелетни дисфункции, заболяванията и травмите, които обичайно ги предизвикват, стадиите на заздравяване и отражението им върху методиката на прилагане на физитерапията, съвременните методи на консервативно и хирургично лечение.
В останалите 3 глави са разгледани средствата и методите на приложение на физиотерапия при заболявания и травми на ТБС, коляното и глезена. Всяка от тези глави има по 3 основни раздела. Първият излага данни за анатомо-функционалните характеристики на съответната област, касаещи прилагането на физиотерапия. Във вторият раздел са разгледани основните заболявания и травми, предизвикващи мускулно-скелетни дисфункции в съответната област, тяхната характеристика, особеностите на лечебния подход, насоките за физиотерапия. Особено внимание сме обърнали на съвременните хирургични техники и обосновката на физиотерапивтичния подход при тях. Подчертали сме насоките за продължителност и тип на имобилизацията, възможностите за ранно прилагане на физиотерапия, периодите и подхода към обременяване с тежестта на тялото. Изложили сме насоки за възстановяване на комплексната двигателна функция, включително връщане към спортна дейност. В третият раздел са представени съвременни методи за мануална терапия и конкретни лечебни упражнения за функционално възстановяване на конкретната област. Техниките за ставна мобилизация сме представяли във втория раздел в материала за физиотерапия при ставна ригидност. Считаме, че така представеният материал има много добър потенциал, както за практическо приложение, така и за теоретична подготовка на студентите в бакалавърска, магистърска и докторска степен по физиотерапия (кинезитерапевти, рехабилитатори и медицински рехабилитатори). Надаваме се нашият скромен принос в практическото и теоретическото обогатяване на българската физиотерапия да се отрази благоприятно на нейното развитие.
От авторите
Запитване за Физиотерапия при мускулно-скелетни дисфункции на долните крайници
Име
Фамилия
Телефон
Вашите изисквания и желания
generator
Съгласие за използване на лични данни
Съгласен съм личните данни описани в формата за поръчка да бъдат използвани съгласно условията описани в Политиката за поверителност и защита на лични данни
Желая да получавам от Специализирана книжарница за медицинска литература информация за промоции и разпродажби на посоченият от мен имейл.
Важно!!! С изричното съгласие за използванe на вашите лични данни вие може да изпратите запитване.
Други Физиотерапия и Рехабилитация

Издателства на медицинска литература